Voor wie?
Als KMO’er of als zelfstandige kom je vroeg of laat wel eens in aanraking met een conflict. In de afgelopen decennia wordt er dan snel naar een advocaat gestapt om het conflict via de klassieke weg langs de rechtbank op te lossen. Hierbij worden de onderhandeling meestal uit handen gegeven en door advocaten gevoerd, en ligt de uiteindelijke beslissing bij een rechter.
Wat is het?
Bemiddeling (ook wel bekend als mediation) is een proces waarbij een neutrale derde partij, de bemiddelaar, mensen helpt bij het oplossen van een geschil of conflict. In een bemiddelingssituatie werken de betrokken partijen samen met de bemiddelaar om tot een oplossing te komen die voor iedereen aanvaardbaar is.
Voordelen
Kortom, bemiddeling kan een effectieve en voordelige manier zijn om geschillen op te lossen en kan helpen om de betrokken partijen een snellere en meer bevredigende uitkomst te bieden dan een juridische procedure.
Wie is geschikt als bemiddelaar?
Moet een bemiddelaar behalve procesbegeleider ook kennis hebben van de materie of juridisch onderlegd zijn? Dat lijkt soms een voordeel te zijn, maar dat is lang niet altijd het geval:
Waarom Roger Ritzen?
Roger Ritzen is opgeleid, getraind en werkzaam als mediator/bemiddelaar in Nederland en Vlaanderen. In Vlaanderen wettelijke erkend als bemiddelaar sedert 2011 en wordt benoemd door Ondernemingsrechtbanken (‘Gerechtelijk bemiddelaar’) en overheden in Vlaanderen.
Daarnaast is Roger Ritzen wettelijk erkend collaboratief advocaat en als zodanig voornamelijk werkzaam in Nederland maar ook in Vlaanderen. Een collaboratief advocaat is een advocaat die gespecialiseerd is in de collaboratieve praktijk van het oplossen van geschillen via dezelfde methodieken als in een bemiddeling/mediation. In de collaboratieve praktijk werken beide partijen samen met hun eigen advocaten om tot een gezamenlijke oplossing te komen, in plaats van de zaak voor te leggen aan een rechter. Het doel van de collaboratieve praktijk is om geschillen op te lossen op een meer coöperatieve en minder vijandige manier dan traditionele gerechtelijke procedures, waarbij de belangen van beide partijen centraal staan. De rol van een collaboratieve advocaat is om zijn of haar cliënt te vertegenwoordigen in het proces en te zorgen dat diens belangen worden behartigd, terwijl hij of zij tegelijkertijd samenwerkt met de advocaat van de tegenpartij om tot een oplossing te komen die voor beide partijen aanvaardbaar is.
Intake gesprek met alle betrokken partijen
Financiële en anderszins afspraken bespreken en vastleggen
Inventariseren van ieders belangen en verwachtingen
Samen over oplossings-opties nadenken
Onderhandelen en vastleggen
Wanneer de verzoeningscommissie er niet in geslaagd is uw geschil op te lossen, is bemiddeling een logische volgende stap
Handelsgeschillen komen in alle soorten en maten voor en kunnen ontstaan in iedere fase van het zaken doen.
Aarzel niet om ons te contacteren met al uw vragen in verband met bemiddeling of advocatuur.